Ulkoterassi ja palju

Kun saunan lattian korkoa toissa keväänä suunniteltiin oli tavoitteena saada ulkoterassi rajoittumaan saunan edessä olevan kallion reunaan. Korkeampaan osaan terassia tulee portaat, joten tavoitteena oli toteuttaa koko rakennuksen levyinen terassi ilman kaiteita. Saunan ikkunan alle suunniteltiim palju. Tilasin syksyllä Drop altaan, joka mitoitukseltaan ja tyyliltään sopi suunnitelmiin erinomaisesti. Upotussyvyys on 950 mm ja koko 2 x 2 metriä.

Terassin kokonaissyvyydeksi määrittyi 3300 mm. Juoksuiksi laitoin 600 mm jaolla 2″ x 6″ painekyllästetyt lankut. Juoksut on kiinnitetty kulmaraudoin sokkeliin propattuun 2″x 5″ lankkuun ja tolppien sekä kallioon ankkutoitujen pilarikenkien varassa makaavaan 4″x 4″ parruun. Altaan rungon jätin kokonaan erilliseksi osaksi, irralleen terassin rungosta. Tiivistin paljun alustan sepelin hyvin tärylätkällä, mutta silti on todennäköistä, että allas ja terassi elävät vuosien saatossa omaa elämäänsä.

Terassin pinnaksi ruuvasin 32 x 145 mm lehtikuusilaudan. Pikaista harmaantumista siis odotellessa. Kirkas puun sävy kun ei oikein istu maisemaan.

Altaaseen asensin suodatinyksikön ja kaminan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Lisäksi liitin pohjaventtiilin 32 mm viemäriputkella sadevesikaivoon. Eipähän paljun tyhjennysvesi jää pihaan makaamaan.

9 comments

 1. Kenneth · 13 heinäkuun, 2016

  Hyvältä näyttää. Miksi Droppi verrattuna ”perinteisempi palju”?

  Tykkää

  • Rolle · 13 heinäkuun, 2016

   No teknisestihän se on ihan perinteinen palju, mutta desing oli mielestäni kohteeseen sopivampi kuin sinisessä perus Kiramissa. Toki liian valkoinen tuokin on. Hieman harmitti kun Droppia saa nyt myös harmaana, eikä viime syksynä myyjä tiennyt muista väreistä mitään…

   Tykkää

 2. Aapo · 10 elokuun, 2016

  Komean näköinen. Miten kiinnitit painekyllästetyt pilarikenkiin ja kulmarautoihin? Pohdin juuri kuumasinkittyjen pilarikenkien ja painekyllästetyn välistä ratkaisua (bitumikaistale väliin voisi olla yksi kohtuullinen ratkaisu?) ja kiinnitystä (rst ruuvit muovisella aluslevyllä) mutten ole keksinyt järkevää tapaa..

  Tykkää

  • Rolle · 10 elokuun, 2016

   bitumia laitoin väliin rantalaituriin ja kulkusiltaan, mutta terassista jätin tuon pois. ruostumattomat pultit. Tehdastekoisissa laitureissa on kyllästetyn kanssa käytetty ihan sinkittyjä kiinnitysosia, joten en sitten tiedä mikä todellisuudessa tuo nykyisen painekyllästetyn korroosiovaikutus.

   Tykkää

   • Aapo · 13 elokuun, 2016

    Kiitoksia vastauksesta, tuo bitumi vaikuttaa erittäin hyvältä ratkaisulta ja tulen ensi kesän projektissa (+180m2) käyttämään sitä. Näköjään lähirautakaupassa oli jo RST:stä tehtyjä pilarikenkiä, mutta hinta moninkertainen.

    Tykkää

 3. Rolle · 10 elokuun, 2016

  Terassin poikittaisjuoksujen kulmaraudat 100 x 100 palkkiin kiinnitin ihan ankkurinaulaimella kun nauloja jäi kattohommasta jäljelle. noilla raudoilla kun ei lopullisessa terassissa ole rakenteellista merkitystä, vaikka naulat joskus löystyisivätkin.

  Tykkää

 4. Kimmo · 25 heinäkuun, 2017

  Teidän Drop on siis puulämmitteinen. Onko teillä suodatinjärjestelmää, ettei vettä tarvitse aina vaihtaa? Miten suodatinjärjestelmä on eristetty? vain onko sähköllä jokin pieni peruslämpö?

  Tykkää

  • Rolle · 25 heinäkuun, 2017

   On suodatinsysteemi, sitä ei ole eristetty. Viime talveksi otin suodattimen ja pumpun kokonaan pois, mökki kun ei ole talvella aktiivikäytössä. Helppohan suodatin olisi finnfoamilla eristää ja laittaa sähköinen pakkasvahti laatikkoon. Yhdellä vesitäytöllä olemme tehneet yleensä 2-4 lämmitystä. Suodatuksesta huolimatta veden laatu heikkeenee tuon jälkeen aika paljon.

   Tykkää

 5. Jussi · 27 maaliskuun, 2019

  morjesta Rolle, hei verhoilitko terden umpeen myöhemmin?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s