Graniittilaattojen saumaus

Kuten aikaisemmin oli puhetta, hommasin jo syksyllä terassille 600 x 300 x 20 mm graniittilaatat poltetulla pinnalla. Ulkotiloihin tarkoitetun laatan pinta on todella karkea, joten saumaus ja varsinkin sen jälkeinen laattojen pesu oli perin haasteellinen homma. Paksu laatta varsin isolla saumalla asennettuna vaatii paljon saumalaastia. Kaiken kaikkiaan sitä menikin 18 kg. Tavoitteena oli hiertää mahdollismman vähän laastia graniitin pintaan, joten tuhosin hommaan apuvälineeksi rouvan keittötarvikkeista löytyneen (lue anastetun) metallikärkisen kermapursottimen.

Sekoitin laastista kohtuullisen löysää ja täytin laattaraon kermapursottimen avulla. Tärkeää oli saada pursottimen kärki saumauran pohjalle saakka, jotta sauma täyttyi kauttaaltaan. Tämän jälkeen tasoitin sauman normaalilla solukumisella saumahiertimellä. Heti tasoituksen jälkeen puhdistin laatoista varovasti enimmän sauma-aineen pois sienellä, jonka jälkeen annoin sauman kuivaa noin puoli tuntia. Sitten pesin pinnan toistamiseen, varoen kuitenkin märkää saumaa, koska ulkotilassa 2 cm paksu sauma kuivui todella hitaasti. Kolmannen pesun tein tunnin kuluttua ja neljännen seuraavana päivänä. Siitä huolimatta saumojen ympärillä on nähtävillä jäänteitä saumalaastista. Onneksi laastin sävy on todella lähelle sama graniitin kanssa.

Viikkoa myöhemmin pesin lattian vielä kertaalleen laattapesulla juuriharjan ja teräsharjan säestyksellä. Laattoihin oli jäänyt jonkin verran myös saneerauslaastijäänteitä asennuksen jäljiltä, joita rapsuttelin pois puukon kärjellä. Käsittämätöntä, miten paljon ja  kaikkea voi raksaprojektissa tehdä puukolla.

Aivan puhtaita laatat eivät olleet tuonkaan jälkeen, mutta jospa ne nyt ulkotilassa välttäisivät. Lopuksi levitin telalla pintaan kaksi kerrosta Kiillon KISU kivisuojaa. Käsittelyn pitäisi estää kaikenlaisen lian imeytyminen laatan pintaan ja helpottaa puhtaana pitoa. Ainaan vesi ei enää imeydy laattaan, eli kastuttuaan graniitti ei muutu mustaksi kisuttelun jälkeen. Insinööriä hieman kiinnostaisi mikä pinnoite kiven päälle syntyi, mutta äkkiä googlettamalla ei vastausta löytynyt.

Lopuksi vielä pari (valitettavan huonolaatuista) kuvaa saumatuista vessan ja kylppärin lattioista. Sauman värissä on pyritty samaan kuin seinien Plata – sementin sävy.

 

4 comments

 1. Antti Linja · 16 elokuun, 2017

  Mietin myös (insinöörinä 🙂 ) tuota Kisun koostumusta, koska aioin käsitellä sillä samankaltaisen terassin uuden laatoituksen.

  Kiillon asiakaspalvelusta vastasivat, että tuote on fluoropolymeeripohjainen eikä kestä UV-valoa ja ei siten ole suositeltu ulkokäyttöön.

  Tästä olisi mielestäni hyvä olla maininta tuoteselosteessa.

  Liked by 1 henkilö

  • Rolle · 16 elokuun, 2017

   Tuossa meidän terassilla lasit on vähän tummennetut, joten olosuhteet sisätilamaiset. Ainakin reilun vuoden päivät on Kisu on toiminut ihan ok. Edelleenkään vesi ei heti imeydy kiveen. Selvisikö sulle mikä kivisuoja toimisi myös ulkona?

   Tykkää

   • Antti Linja · 16 elokuun, 2017

    Tummennetut lasit kyllä suodattavat varmasti lähes kaiken UV-valon ja onhan tuo tosiaan kauan sinulla toiminutkin.

    Tilasin Saksasta jotain Nano-polymeeri käsittelyainetta. Käsittääkseni saman tapaista ainetta kuin auton laseihin myydään. Se on kestänyt minulla sivulaseissa kohta kolme vuotta!
    Toivottavasti kestää tämäkin aine…

    http://top-nano-shop.de/shop/46-holz-und-stein-nanoversiegelung-atmungsaktiv-500ml-0716669481615.html

    Tykkää

   • Rolle · 16 elokuun, 2017

    Tein terassin reunaan tulisijan paikan muutamasta jämälaatasta. Tuohon levitin myös kivisuojan. Täytyykin testata, onko suoja taivasalla pettänyt parissa kuukaudessa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s